O ljekovitosti voća

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

Pošto se već 40 godina bavim travarstvom i ljekovitim biljem, napisat ću nešto i o ljekovitosti voća, ali ne bilo kakvog već strarinskog i nešpricanog.

* JABUKA je prava riznica vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koja se lako probavljaju, usto smanjuju tek, a to je veoma korisno ako nastojite smršaviti. Suvremena istraživanja otkrila su da jabuke snažno dijeluju protiv virusa. Taninska kiselina osobito je djelotvorna protiv virusa herpes simplex. Drugi sastojci polifenoli, imaju antikarcinogene osobine, a pektin se vezuje sa toksičnim metalima, npr. živom i olovom te ih izbacuje iz tijela.

Tako bi se moglo reći da su jabuke dobro naoružane da nas zaštite od nekih učinaka onečišćenja okoliša i od staračkih bolesti. Pa tako i stara poslovica kaže " pojedeš li jabuku prije počinka, tvoj će liječnik morati prositi ručak ".

Ima strahovito puno recepata od jabuka (ploda, cvijeta, kore, lista, koštice ), no dat ću vam par ako će koga zanimati više vrlo rado ću dati savjet.

  • Jabuke nikada ne konzumirajte hladne jer mogu prouzročiti tegobe želuca i jetre, isto tako jabuku treba lagano žvakati jer što je bolje sažvakana lakša je i probavljivija. Kožica jabuke sadrži šest puta više vitamina C od ploda, stoga su starinske jabuke idealne, samo ih obrišite i uživajte.
  • Najbolji pripravak za reguliranje stolice je ako ujutro natašte redovito uzimate 1 – 2 jabuke sirove ili pečene. Tople pečene jabuke sa medom odlične su protiv promuklosti.
  • Za svakog čovjeka bilo bi idealno da jedamput mjesečno provede dezinfekcijski crijevni dan što potvrđuje stara poslovica "smrt ide kroz crijeva". Recept je jednostavan, za doručak bezalkoholni sok od jabuka pomješanog sa sokom od pola limuna, sok se pije na gutljaje i mlačan. Prije podne pojesti 1 -2 sirove jabuke sa žicom (najbolje stare sorte), za ručak popiti čaj od kore jabuke sa 2 žlice meda. Nakon 2 sata pojesti 3 – 4 jabuke sa kožom. Predveče opet čaša sviježeg soka, a za večeru tanjur jabučne kaše pomješan sa 2 -3 žlice meda. Nije komplicirano, ali je jako, jako ljekovito.
  • Čaj od kožice jabuke zaslađen medom je jako dobar napitak za umirenje živaca, a nezaslađen je dobrodošao osobama koje naginju debljanju. Duševno premorene osobe neka narežu jabuku na sitno i popare sa pola litre vode i ostave 1 sat poklopljeno, nakon toga umješati 3 žlice meda, komadiće jabuke jesti, a nakon toga popiti preostali sok, neme boljeg pripravka. Jabukama možete napraviti kuru protiv pušenja. Ima još puno recepata gdje vam jabuka može pomoći.

* MUŠMULA je srodna sa divljom jabukom, a koristimo ju za pospješivanje mokraće i katara crijeva. Tanini iz mušmule snažno stežu sluznicu crijeva pa ju preporučam kod probavnih smetnji. Plodovi mušmule reguliraju rad crijeva.

* KRUŠKA je bliži srodnik jabuke, a koristimo ih kod bolesti u cirkulaciji krvi i bubrega, jer zbog kalija pospješuju smanjivanje oteklina prouzrokovanih vodenom bolešću. Bolesnici koji imaju upalu probavnih organa kao i oni koji naginju nadutosti morali bi konzumirati samo kuhane kruške.

* TREŠNJE zbog male količine masti, bjelančevina i soli važne su kod bolesničkih dijeta, koristimo ih kod bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega, kao i kod reumatizma i gihta. Trešnje davati srčanim bolesnicima kao kompot, ne samo zbog toga što krijepe i jačaju, nego i zato da se izbjegne stvaranje plinova u crijevima koji potiskuju ošit prema srcu. I šečerni bolesnici smiju konzumirati trešnje u manjim količinama, jer najveći dio šećera takozvana levuloza, u obliku koji ne škodi dijabetičarima. Prava trešnjeva rakija koristi za želudac jer ga zagrijava i brzo odstranjuje želučane teškoće koje može prouzročiti hladno piće, pogotovo ljeti. Rakija trešnje djeluje osviježavajuće, a i preporučam ju za masiranje premorenih udova. Koštice trešnje istučene u prah pomiješane sa vinom otapaju kamence i pijesak.

* VIŠNJA - osušene višnje umiruju proljev i grižu, sjemenke se za koriste za otapanje kamenaca , tri puta na dan po 10 koštica, a umiruju i kašalj. Sirup od višnje nije samo napitak koji hladi ljeti, već prije svega pomaže u izlučivanju mokraće, pa ga preporučam svima koji pate od vodene bolesti. Na isti način djeluje vino i liker.

* ŠLJIVA – šljive su veoma vrijedna dijetna hrana kod oboljelih bubrega, gihta, bolesti jetre. Šljive su blago sredstvo za otvaranje, pospješuju probavu i pobuđuju apetit. Tvari poput pektina veoma bubre pa čine stolicu mekanom i olakšavaju pražnjenje crijeva. Pjesnik Gargelije Marcijal napisao je "uzmi šljive u trošnom bremenu starosti, jer one običavaju smekšati tvrd napet trbuh".

* BRESKVA – oslobađa crijeva od truleži i nepotrebno je upotrebljavati bilo koje druge ljekove. Nadalje, breskva pospješuje izlučivanje žući, krepi jetru, podražuje i oviježava stjenku želuca, jača pluća. Breskva je jedino voće koja skladištenjem ne dobiva šečer već ostaje ista kao kod branja.

Imam još puno savjeta kako koristiti voćne plodove i koje bolesti se njima lječe. Slobodno nazovite ili se javite e-mailom.

Posjetitelji

Danas672
Jučer724
Ovaj tjedan2187
Ovaj mjesec18471
Ukupno1948440

Trenutno na stranici

9
posjetitelja

24 Srpanj 2024