Rezidba starih sorti voća

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

JABUKA - Moja iskustva u rezidbi starih sorti jabuka. Prve godine nakon cijepljenja dozvolio sam slobodan rast, tako sam dao korijenu da se razvije. Na proljeće sam odrezao grančice koje su gušile krošnju, dao sam krošnji svijetlo i gledao kako se razvija, a po potrebi sam kroz cijelo ljeto skidao grančice koje mi ne trebaju. Tako sam dobio lijepo stablo sa jakim granama, koliko to može dvogodišnje stablo stare sorte jabuke.

Ono što kroz ljeto odrežete lakše se zaraste i poželjno je krošnju čistiti kada kolaju sokovi, jer rane prije zacijele. Treće godine mi je bio najveći zahvat, skidanje viška plodova jer poneko mlado stablo stare jabuke, jednostavno je prerodilo, a ne želim ga iscrpiti. Obrezivanje je minimalno, mislim da dalje ne treba previše raditi u krošnji, ipak su to stare sorte jabuka. Mojim jabukama nije naštetila zima i 90 % imaju rod,  dok su voćnjaci sa novim nasadimau okolici stradali .


KRUŠKE – Rezidba starih sorti krušaka, slična kao i kod jabuka, odstranjujem samo one grane koje smetaju i to čim manje dok ne formiram krošnju. Kad izrastu obrezivanje je praktički nepotrebno.

TREŠNJE – Rezidba starih sorti trešanja i višanja nije potrebna, osim ako netko hoće da mu ne pobjegne u visinu. Inače trešnje kalemljene na višnju nisu tako visoke.

MARELICE – Rezidba starih sorti marelica čija je otpornost neupitna uopće nije potrebna.

VINOGRADARSKA BRESKVA – Rezidba vinogradarskih bresaka svodi se na prikraćivanje vrhova i otklanjanje suhih i nepotrebnih grana.

Rezidba domaćih starih sorti Oraha, Duda, Mušmule, Drena – nije potrebna.

Posjetitelji

Danas270
Jučer706
Ovaj tjedan976
Ovaj mjesec18519
Ukupno1903779

Trenutno na stranici

7
posjetitelja

28 Svi 2024