DUD - MURVA

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

Ovo je visoko stablo koje nema gotovo nikakve prohtjeve ni zaštitu i nepravedno je zapostavljeno. Stabla mogu biti ogromna, a jedan od većih raste u Novakovcu. Iz mog iskustva najveći su bijeli dudovi, a najmanji crni. Pronašao sam ih u više boja i veličina.

Plodovi zriju od početka lipnja pa do kraja srpnja. U narodu ga sa pravom zovu „ ljetna poslastica „ Mana duda je što ga je teško brati, no ja sjećam da smo ga nekad stepali na ponjavu i od njega se spravljala odlična rakija i pekmez.

Plodove duda vole djeca i stari, a neiscrpan je izvor zdravlja. Pa tako sirup od ploda duda pomaže protiv visoke temperature i neuredne stolice. Stolicu regulira i čaj od kore posebno korijenove kore. Lišće pripremljeno kao čaj snizuje šećer u krvi i liječi glavobolju. Inače plod i kora duda djeluju kao sredstvo za čišćenje organizma. Osobno pripremamo od duda sirup, vino, liker,( pekmez i đem.)

alt

Dud ili Murva u samom je vrhu nutricionističkih zdravih namirnica, sadrži dvostruko više antioksidansa od naranđe, brusnice ili borovnica. paleta boja plodova idu od bijele, roze pa do crne. Ovaj bijeli Dud raste u Novakovcu i ogroman je, star i preko 100 godina. Inače bijeli Dud ima najviše stablo, pa idu smeđi, roza, crni.

alt

Ovo stablo raste uz cestu Kapela - Bukovec i u dosta je jadnom stanju, plodovi su crne boje i zriju postepeno kroz mjesec dana. Stablo crnog duda manje je od ostalih.

alt

U mom rodnom selu Poljancu, odnosno u dvorištu moje radione rastu 3 vrste Duda .Jedno stablo je ovaj roza boje. Po veličini stabla negdje u je u sredini. Plodovi zriju postepeno. Po slatkoći je između crnog i bijelog. Solidna krupnoća ploda.

Dud smeđi - stare sorte voća

Do ovog Duda me odveo gospodin Ivan i gospodin Jerko iz Đelekovca i kažu da je to jedini Dud smeđe boje za koji oni znaju, osobno nigdje nisam naišao na smeđi Dud. Stablo je ogromno, staro, ali dosta dobro očuvano. Sve ostalo  o ovom Dudu objaviti ćemo kada sazriju plodovi, jer sam ga cijepio. Evo ubrali smo i plodove smeđeg duda, plodovi su prilično krupni, slični rozom dudu, ali ipak više smeđe boje.

Posjetitelji

Danas639
Jučer724
Ovaj tjedan2154
Ovaj mjesec18438
Ukupno1948407

Trenutno na stranici

7
posjetitelja

24 Srpanj 2024