DUNJA

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

Dunja raste kao grm ili drvo visine do 6 m, a spada u porodicu ruža. Dunja se sve do polovice 18 stoljeća upotrebljavala kao hrana i lijek i potom je pala u zaborav, pa se danas kao hrana koristi vrlo rijetko , no u narodnoj medicini još uvijek upotrebljavamo Dunjine plodove, sjemenke, listove i cvjetove. Plodovi Dunje dozrijevaju polovicom listopada, odnosno kada boja ploda prelazi iz zelenkaste u blijedo žutu, a brati ih treba prije prvih mrazeva . Plodovi Dunja osim što ugodno mirišu ( kad sam bio još dječak davnih pedesetih godina, miris Dunje sa kredenca širio se cijelom kućom i to mi se duboko urezalo u pamćenje ), imaju i izvanredan okus kao prerađevine jer sirove gotovo da i nisu za jesti jer su kiseli i drvenasti. Plodove treba brati vrlo pažljivo bez obzira što su tvrdi na mjestu udara brzo sagnjile. Kod prerada dunja morate paziti na to da imate puno otpada, pa tako za 1 kg u receptu morate vagati 1,2 kg čitavih dunja. Plod dunje sadrže čitavo bogatstvo ljekovitih tvari, primjerice – postotak jabučne kiseline čak je i veći nego u jabuci.
Iz plodova Dunje pripremaju se sirevi, žele, vino, liker, pekmez, đem, kreme i.t.d. Osobno pripremamo desetak pripravaka na starinski način bez bilo kakvih dodataka, recepte vam možemo dati.
Ljekovita svojstva i primjena dunja:
Usna šupljina – sluz od sjemenki i svježi sok od ploda dunje veoma dobro liječi upalu sluznice usta kao i ranice.
Dišni organi – isto tako sluz, sok i svježi čaj od ploda liječi kašalj, promuklost, upalu grla, upalu bronha, upalu pluća, a odlično potiču iskašljavanje.
Srce i krvne žile – pečeni i kuhani plod preporučam svima koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama.
Probava – svježi sok i sirup potiču probavu i bolji rad želuca i crijeva, a pečene i kuhane dunje odlične su protiv podrigivanja.
Želudac i crijeva – sluz, sok, pečene ili kuhane dunje liječe upalu sluznice želuca i crijeva, dok je pak ribana svježa dunja ili kompot odlično sredstvo protiv proljeva.
Jetra i Žuč – pečeni i kuhani plod preporučam i kod bolesti jetre i žući.
Ženske bolesti – čaj od listova kao kupka kod bijelog pranja.
Duševne bolesti – čaj od lišća protiv nesanice i nervoze.
Koža – sluz iz sjemenki obnavljaju kožu, a ako radimo masku od dunje ona je za sve tipove kože, liječi, njeguje, zatvara pore i smanjuje bore. Za masku morate uzeti 1 žlicu ribane dunje, 1 žlicu meda i 1 žlicu kiselog vrhnja.
Sluz dunje raditi tako da uzmete 1 žlicu cijelih sjemenki i prelijete ih sa 3 dcl vode. Ostavite oko 10 sati, pa procijedite.

asenica

Asenica je novija Bugarska sorta ( 1984). Sazrijeva početkom 10 mjeseca. Plod je krupan oko 350 g, kruškolikog-tupog oblika, limunasto žute boje. Meso ploda je žućkasto i umjereno kiselo. Pogodna je za sve vrste prerade.

 

Dunja domaća

Stara domaća sorta dunje, jako aromatična. Rodi svake godine. Ima sitniji plod oko 150 g. Zrije sredinom 10 mjeseca.

Dunja Prkos

Dunja je vrlo velika, kruškolikog oblika sa izraženim sužavanjem prema peteljki, kožica je debela, limun žute boje, prekriven nježnim gustim dlačicama, ugodnog mirisa. Meso dunje je bijelkasto, čvrsto, srednje sočno. Spada u kvalitetne sorte. Obilato rodi svake godine, veoma je dekorativna, pogotovo u cvatu kad procvate velikim cvijetovima. A u jesen plodovi su pravi ukras svakog vrta.

Leskovačka Dunja - stare sorte voća

Plod je vrlo velik, jabučasto kruškastog oblika, limunsko žute boje. U vrijeme kada dozori kožica je jako mirisna. Meso je čvrsto, sočno, slatko kiselo, aromatično. Plodovi se dobro čuvaju i nisu osjetljivi na transport. Rodi redovito i obilato, a dozrijeva polovicom listopada. Cjenjena sorta za preradu. Leskovačka dunja je najpoznatija i najkvalitetnija sorta.

Rasinjska Dunja - stare sorte voća

Stablo ove prekrasne Dunje je ogromno i toliko rodno da se grane savijaju skroz do zemlje, zanimljivog je oblika, dobro se čuva i nije podložna bolestima. Plodovi su jako lijepi i stajanjem ispuštaju u prostor lijepi miris. Nekada kada sam bio dijete sjećam se da su obavezno dunje stavljali na ormar kako bi zamirisali prostoriju, a da ne govorim o tome kako je bio fin kompot ili jednostavno kuhane dunje.

vranjska

Vranjska dunja ima veliki plod oko 600 g, slatkog ukusa. sortaje dugotrajna, zabilježena su stabla preko 90 godina. Dunja ima glatku kožicu, dosta tanku, zlatno žute boje, meso je žuto. Dozrijeva početkom listopada.

Posjetitelji

Danas690
Jučer724
Ovaj tjedan2205
Ovaj mjesec18489
Ukupno1948458

Trenutno na stranici

3
posjetitelja

24 Srpanj 2024