OSKORUŠA

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

Oskoruša je kod nas dosta rijetka vrsta voća i mogu reći da ju dosta teško pronalazim, a razlog je vjerovatno što se dosta teško razmnožava. Pošto je nekad bila čest stanovnik okućnica volio bih da se to barem malo popravi, pa da i dalje bude hrana i lijek kao u davna vremena. Oskoruša je veoma skromna voćka i praktički nema nikakvog održavanja, osim ako je potrebno kad je manje stablo prorijediti krošnju.

Kod mene u selu ima jedna ogromna Oskoruša, a vidio sam i stablo Oskoruše koje je staro i preko 100 godina, opsega cca 3 metra, i što je važno Oskoruša nema skoro nikakvih zahtjeva prema tlu, ali više voli sunčana mjesta . Tvrdi plodovi Oskoruše su opori, gorki, kiseli, no nakon mrazeva i dužeg stajanja kad osmeđi, postaju mekši, ukusni i slatkasti. Plodovi Oskoruše jedu se sirovi, ali i u pripravcima , marmeladama, đemovima, kompotima i sl. Nekada su Oskorušu stavljali u Jabukovaču kojoj daje posebnu aromu, a o rakiji da ne govorimo. Kao lijek koristi se za uravnoteženje probave, a u nekim krajevima Bosne i Crne Gore slovi kao jak afrodizijak, ženama pomaže u trudnoći i da zatrudne. U Irskoj postoji vjerovanje da je prva žena stvorena od Oskoruše.

brekinja   crveni plod

Brekinja je listopadno stablo, naraste do 15 m, ima razgranatu, gustu i okruglastu kršonju, kora je tamno smeđa i ljuskava. Stablo je dugovječno, otporno na hladnoću, sporo raste i uspijeva gotovo u svim područjima. plodovi su veličine 1- 2 cm, u početku su crvenkasto žuti, dozrijevaju krajem 8 mjeseca početkom 9 mjeseca, tada postanu smeđi s bijelim pjegicama, rode u malim grozdićima, a nakon prvog mraza postaju jestivi. Cvate u 5 i 6 mjesecu, ima dvospolne cvjetove i pčele ih jako vole posjećivati i sakuplati nektar i pelud.

 

jarebika

Jarebika je listopadno stablo s neparno repastim listovima koji se u jesen oboje krvavo crveno. Riječ je o vrlo skromnoj vrsti, koja je otporna na niske temperature, mraz kao i na sušu. Često ovo stablo sade u parkovima i vrtovima. Plodovi su okruglasti i mesnati, debeli oko 1 cm, narančaste boje i uglavnom gorki, kada padne prvi mraz onda se mogu konzumirati sviježi. Sviježi plodovi imaju imaju dosta parasorbinske kiseline pa se ne preporučuje da se jedu u velikim količinama sviježi. Kod termičke obrade to se gubi i jako je dobar, đem, pekmez, najbolji je kada se miješa sa drugim voćem.

 

mukinja

Mukinja je listopadno stablo, ima jako dubok i razvijen korijen. Cvate od svibnja do lipnja, dok plodovi zriju od srpnja do rujna. Plodovi su za jesti kada padne prvi mraz, onda je jako ukusan. Od ovih plodova se rade đemovi i pekmezi, a mogu se mješati sa svim voćem koje zrije u to doba. Plod je okruglasto jajastog oblika 10 do 12 mm, u početku je žuto crvenkast, a u zrelom stanju zagasiti smeđ s mnogo svijetlijih točkica.

 

Oskoruša - stare sorte voćaka

Ovo ogromno jako staro stablo Oskoruše pronašao sam u Cvetkovcu i želim širiti ovo vrlo vrijedno voće. Cijepit se može na sejance oskoruše , divlje kruške i mušmule. Oskoruša je lijepa i dekorativna voćka, a nadasve korisna. Oskoruša je prava vitaminska bomba. Plodovi su jestivi kad posve omekšaju. U Rusiji se proizvodi alkoholno piće "jerabinovka", a u Italiji "sorbeta".

Posjetitelji

Danas740
Jučer916
Ovaj tjedan740
Ovaj mjesec13877
Ukupno1920633

Trenutno na stranici

4
posjetitelja

17 Lipanj 2024